HC-basarin teko cool edit prolla

Pyydä apua tai anna neuvoja.

Valvojat: rottencreep, Teknoaidi, OrZo

Vastaa Viestiin
H-F
Viestit: 11
Liittynyt: 29.11.2005, 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

HC-basarin teko cool edit prolla

Viesti Kirjoittaja H-F » 30.11.2005, 20:28

Tässä tällaiset perus-ohjeet basson tekemiseen cool edit prolla. Osa tekstistä on kopattu suoraan siitä keskustelusta ku Zutsuu Mastalle neuvoin niiden tekoa. Krediitit menee täysin yhdelle gremino-nimiselle tyypille joka auttoi minua mikserin irc-kannulla kun kysyin apua näiden bassojen tekemiselle :). En ole kyllä vielä saanut oikein aikaan mitään todella kovaa/tiukkaa bassoa itsekään mutta kaipa niitä saa kun pistää varaa tarpeeksi aikaa ja muotoilee vain basson hyvin :PItse teen usein niin että teen vaikka 5-10 eri basaria joita sitten fruityssä efektoin ja muuttelen miten itse haluan ja kuuntelen että mikä kuulostaisi parhaalta. Useimmiten oikein kovat kickit lähtee siitä että pistää useamman samantyyppisen, mutta erilailla efekektoidun basson päällekkäin, tulee usein fätimpi soundi.

Ensin aukaiset ohjelman ja File --> New ja "ok" siihen ikkunaan mikä tulee auki. sitten ylhäältä Generate --> Tones ja uppaan vaikka kuvan nettiin mistä näät mitkä asetukset mulla on: http://personal.inet.fi/atk/filttis/wave.jpg (Tästä voi myös muuttaa asetuksia hieman suuntaan tai toiseen jos haluaa eri kuuloisen basson. Esim. General-kohdan alta Flavoriksi voi laittaa jonkun muun kuin "Sine". Kun pistät Sine, niin Preview:stä voit kuunnella miltä se kuulostaa (pitäis kuulostaa normaalilta siniaallolta).

Sitte -> Effects -> Amplitude -> Channel Mixer ja valitse jompikumpi, "Both = Left" tai "Both = Right" jotta toi basso toisesta kajarista ei tuu väärään "tahtiin" toi basso. Tämän voi myös tehdä aivan lopussa ku basso on valmis (ja ehkä kannattavampaakin silloin).

Sit Effects --> Time/Pitch --> Pitch Bender. sit muotoilet sen käyrän niin, että aivan vasen käyrän pää on vasemmassa ylänurkassa ja sitte tee uus kohta siihen minkä pistät... tai no otan kuvan taas. http://personal.inet.fi/atk/filttis/pitch.jpg

Sama kannattaa ehdottomasti tehdä vielä uudelleen, mutta pienemmällä attackilla (laita alkupäätä pitch-käyrästä alemmas). Tota pitch-käyrää voi muutella miten haluaa ja kuunnella mikä kuulostaa parhaalta omaan korvaan (suosittelen kuitenkin pistämään vasenta nurkkaa mahdollisimman ylös jotta attackia tulee tarpeeksi kickiiin). Ku ottaa "Spline"-kohdan pois, ei ole enää "mutkia" pisteiden välillä vaan suorat välit (tällä saa esim. enemmän Noize Suppressor-tyylisiä kickkejä) :)

Valitse koko tekemäsi sample-/äänikäyrä klikkaamalla sitä kahdesti ja koppaa se, ctrl+c. Ja ota File --> New --> ok ruutuun. Sit liitä toi bassokäyrä siihen uuteen tyhjään editointi-ikkunaan, ctrl+v. Sitten lisätään tähän uuteen bassoon se särö... Vanha jää taustalle, koska se liitetään myöhemmässä vaiheessa tämän basson alle antamaan enemmän.. kröh.. matalaa taajuutta :D

Valitse ylhäältä Effects --> Special --> Distortion --> ja valitse alin asetus (Tube Drive) ja vedä korkeammalle niitä neliöitä jotta särö kuuluu lujempaa (mutta ei liian korkealle). Preview-kohdasta voit edelleen kuunnella minkälainen särö kuulostaisi hyvältä kickiäsi varten ;).

Nyt muutellaan tästä säröbassosta taajuuksia. eli Effects --> Filters --> Quick Filter. Nyt tuohon quick filterin asetuksiin pistä vaikka nää mitä täs kuvassa on: http://personal.inet.fi/atk/filttis/filtteri.jpg

Aina kannattaa ottaa noi 3 ensimmäistä namiskaa kokonaan alas. Filtteröinti on melkeinpä se tärkein kohta kickissä särön lisäksi joten noita filtterin namikoita voi säätää ihan miten haluaa oikeastaan, kunhan se kuulostaa omaan korvaan hyvältä. Kuitenkin suosittelen pitämään matalia taajuuksia poissa.

Sit mee View --> Multitrack View ja Insert --> ja valitset yksitellen ne kummatkin bassot mitkä näkyy siin valikossa (varmaan nimillä Untitled ja Untitled (2) tai jotain sinnepäin :) tossa multitrackissa ku zoomaa ja vetää pari milliä jompaakumpaa bassoa eteenpäin niin basson soundi muuttuu. sitäki voi testailla että mikä kuulostaa hyvältä itselleen. mutta sitten ota Edit --> Mix Down to File --> All Waves ja kumpikin bassoraita pitäisi olla miksattuna yhteen.

Vielä viimeinen silaus: valitse hiirellä pieni osa sieltä basson loppupäästä ja Effects --> Amplitude --> Amplify --> valitse valmiista preseteistä kohta Fade Out(jotta basso ei lopu "yhtäkkiä").

Nyt vain tallennat luomuksesi jonnekin ja testaan sitä Fruityssä (muista pistää runsaasti efektejä päälle, suosittelen EQ:ta, reverbia, säröä ja vaikka mitä mikä kuulostaa vain hyvältä ;)

Avatar
Abandoned Soul
Soul Eater
Viestit: 244
Liittynyt: 29.11.2005, 20:13
Paikkakunta: Kuusankoski/Kotka,Finland..+other places
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Abandoned Soul » 01.12.2005, 12:21

Kiitos näistä tutoriaaleista..näitä onki kaivattu :)
Abandoned Soul will shake your brain!
http://www.myspace.com/hyljattysielu

H-F
Viestit: 11
Liittynyt: 29.11.2005, 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: HC-basarin teko cool edit prolla

Viesti Kirjoittaja H-F » 03.12.2005, 23:48

Pieni päivitys:
H-F kirjoitti:Sitte -> Effects -> Amplitude -> Channel Mixer ja valitse jompikumpi, "Both = Left" tai "Both = Right" jotta toi basso toisesta kajarista ei tuu väärään "tahtiin" toi basso. Tämän voi myös tehdä aivan lopussa ku basso on valmis (ja ehkä kannattavampaakin silloin).
Tota kohtaa ei tarvi kai tehdä ollenkaan ku ottaa heti alussa "File --> New" ja sitten valitset siitä ikkunasta "Mono"-asetuksen.

Avatar
Reiko
Terrorist
Terrorist
Viestit: 514
Liittynyt: 03.12.2005, 21:40
Paikkakunta: Vantaa, Finland

Viesti Kirjoittaja Reiko » 17.12.2005, 14:04

Tämän kaiken voisi tehdä myös Sound Forgella... paremmin! ;) Imaskaas pojat Sound Forge ja alkakaahan opetella käyttämään sitä, niin huomaatte mitä tarkoitan.. ja eron! :)
Kuva
O: Yamaha DX-200

Avatar
Teknoaidi
Shamancoristi
Viestit: 2146
Liittynyt: 01.01.1970, 03:00
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Teknoaidi » 17.12.2005, 16:54

Input C kirjoitti:Tämän kaiken voisi tehdä myös Sound Forgella... paremmin! ;) Imaskaas pojat Sound Forge ja alkakaahan opetella käyttämään sitä, niin huomaatte mitä tarkoitan.. ja eron! :)
Eräs tuttu sanoi että kannattaa hommata Sound Forgesta se vanhempi versio, ei Sonyn versiota. Kuulemma liikaa krääsää siinä uudemmassa. Tiedätkö kumpi on käytännöllisempi?
Kyllä kuitenkin tiedän ammattilaisten käyttäneen myös CEP:tä joten ei siinä mitään vikaa pitäisi olla :wink:
Saa kyllä nähdä miten motivaatio riittää uuden softan opiskeluun kun CEP:kaan ei ole läheskään hallussa :shock:. Ensimmäinen reaktio oli WTF!? :lol:

Avatar
Valovoima
Viestit: 475
Liittynyt: 29.11.2005, 16:25
Paikkakunta: Kaakko
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Valovoima » 22.05.2006, 18:41

Voisitko H-F pistää nuo kuvat filtterikäyristä ym. takaisin nettiin, vaikkapa jos ne laittaisi kovaytimen sivuille? Tuonhan koko artikkelin vois itse asiassa laittaa vaikkapa "vinkkejä" -osioon. Kuitenkin HC:n tekemisessä tarttee hieman erilaisia vinkkejä kuin perustrancen.

Avatar
Reiko
Terrorist
Terrorist
Viestit: 514
Liittynyt: 03.12.2005, 21:40
Paikkakunta: Vantaa, Finland

Viesti Kirjoittaja Reiko » 08.06.2006, 07:45

Zutsuu kirjoitti:
Input C kirjoitti:Tämän kaiken voisi tehdä myös Sound Forgella... paremmin! ;) Imaskaas pojat Sound Forge ja alkakaahan opetella käyttämään sitä, niin huomaatte mitä tarkoitan.. ja eron! :)
Eräs tuttu sanoi että kannattaa hommata Sound Forgesta se vanhempi versio, ei Sonyn versiota. Kuulemma liikaa krääsää siinä uudemmassa. Tiedätkö kumpi on käytännöllisempi?
Kyllä kuitenkin tiedän ammattilaisten käyttäneen myös CEP:tä joten ei siinä mitään vikaa pitäisi olla :wink:
Saa kyllä nähdä miten motivaatio riittää uuden softan opiskeluun kun CEP:kaan ei ole läheskään hallussa :shock:. Ensimmäinen reaktio oli WTF!? :lol:
Mulla on vain käytännön kokemusta versio 7:sta ihan tuoreimpaan ja nyt siirryn varmaan kokonaan Wavelabiin takaisin.. jälleen! :D Oon sahaillut erilaisten ohjelmien välillä tässä 9-10 vuoden aikana, mutta nyt varmaan sitte jämähdän lopullisesti tähän FL-Cubase-Wavelab -yhdistelmään. :)
Kuva
O: Yamaha DX-200

Avatar
unik
Viestit: 71
Liittynyt: 13.11.2006, 16:03
Paikkakunta: Lappeenranta - Finland
Viesti:

Viesti Kirjoittaja unik » 08.02.2007, 00:27

saisko noi kuvat muuten jonnekin ylös? :)

Avatar
Aerthos
Viestit: 13
Liittynyt: 02.02.2007, 16:54

Viesti Kirjoittaja Aerthos » 12.06.2007, 11:57

Jos noita kuvia tosiaan sais, helpottais ehkä? =)

Avatar
xybo
Viestit: 468
Liittynyt: 01.12.2005, 13:20
Paikkakunta: Hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja xybo » 12.06.2007, 13:30

Suosittelen kanssa vanhempaa sound forgea sen keveyden takia, mutta se ei tue korkeempia samplerateja ja esim maximize on aika paska vanhoissa sound forgeissa, joka oikeastaan heikentää soundia.

Itse olen basarini väsännyt ihan vaan rehellisesti samplaten tahi 909:istä suoraan ja mixaten sekaan muitten basareita ja kompressoinut kokonaisuuden uudeksi.

-- xybo

Avatar
am_pm
Viestit: 30
Liittynyt: 08.06.2007, 21:29
Paikkakunta: Tampere Techno City

Viesti Kirjoittaja am_pm » 12.06.2007, 22:10

Käytän ite uusinta Sound Forgea ja sen omat efektit on kyllä vanhempia parempia, vaikka eivät kyllä vieläkään mitään huipputasoa. Kyllä niilläkin kuitenkin pärjää. Forgen omalla kököllä synteesillä voi olla kanssa hyvä leikkiä efektien kanssa. Itehän pystyy tekemään basarin vaikka siniaallosta venyttämällä samplen alussa todella nopeasti esim. pari oktaavia ylhäältä alas ja sitten jättää häntää oman maun mukaan.

Riippuu tietysti koneesta, mutta yleisesti ottaen vanhempi forge voi sopia paremmin.
- tresc

Vastaa Viestiin